Śniadanie w biegu – szybkie przepisy na pożywne napoje

Każdy dzień powinniśmy rozpoczynać od pożywnego śniadania. Powszechnie wiadomo, że stanowi najważniejszy posiłek dnia. O poranku warto dostarczyć sobie odpowiednią ilość energii i wprawić się w dobry nastrój, jedząc coś pysznego. Brak Ci czasu na poranne rytuały? Skorzystaj z naszych propozycji na śniadanie, które możesz przelać do butelki, spakować na wynos i pić nawet w drodze do pracy!

Czekoladowe owsiane smoothie

Tradycyjna owsianka w nowoczesnym wydaniu – pełnowartościowe i sycące śniadanie. To niskokaloryczny koktajl, który zaspokoi Twój apetyt na słodycze!

Składniki:

  • ½ szklanki płatków owsianych
  • 1 szklanka mleka
  • 1 banan
  • 1 łyżka gorzkiego kakao
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka miodu

Przygotowanie: Płatki owsiane zmiel w blenderze na drobny pył. Dodaj resztę składników i zblenduj ponownie. Spróbuj i w razie potrzeby dosłodź miodem. Gotowe!

Nasza rada: Podobny napój możesz przygotować na wiele różnych sposobów. Użyj mleka roślinnego lub dodaj do niego jogurtu. Zastąp kakao zmielonym siemieniem lnianym, a banana innymi sezonowymi owocami – eksperymentuj ze smakiem!

Shake truskawkowy

Jest pożywny i doskonale gasi pragnienie. Idealny na upalne dni.

Składniki:

  • 1 szklanka świeżych (lub mrożonych) truskawek
  • 1 szklanka mleka
  • 1 banan
  • ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżka miodu (opcjonalnie)

Przygotowanie: Usuń szypułki truskawek i pokrój je w ćwiartki. Jeśli możesz przygotować je wcześniej, polej je kilkoma kroplami ekstraktu waniliowego i odstaw do lodówki (możesz zrobić to poprzedniego dnia wieczorem). Następnie wrzuć truskawki i obranego banana do blendera, dolej szklankę mleka i zmiksuj. Posłodź miodem, jeśli to konieczne.

Zielony koktajl z nasionami chia

Nasiona chia są od niedawna bardzo popularne w naszej kuchni. Te niepozorne ziarna są źródłem zdrowych kwasów omega-3 oraz wapnia, żelaza i magnezu. Koktajl to dobry sposób na włączenie ich do diety.

Składniki:

  • 1 banan
  • 1 jabłko
  • 1 garść świeżego szpinaku
  • ½ szklanki mleka kokosowego (można zastąpić je krowim)
  • 2 łyżeczki nasion chia
  • ½ szklanki wody (dla uzyskania pożądanej konsystencji)

Przygotowanie: Chia najlepiej przygotować poprzedniego dnia wieczorem. Zalej je mlekiem, wymieszaj i odstaw na noc. Obranego banana i pokrojone na cząstki jabłko wrzuć do blendera. Dodaj liście szpinaku i wszystko dokładnie zmiksuj. Nasiona chia wraz z mlekiem dolej na samym końcu, aby zachować ich lekko chrupiącą konsystencję. To wszystko!

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *